Ο Νόμος του Μέρφυ

12.11.10

Το κομμάτι της εβδομάδας: Eliades Ochoa - Ai Vaivén De Mi Carreta

Ο Ελιάδες Οτσόα είναι ένας από τους μουσικούς του Buena Vista Social Club (τραγουδάει μαζί με τον Κομπάυ Σεγούντο στο Chan Chan - παλιότερο "κομμάτι της εβδομάδας"). Όπως θα διαπιστώσετε και στο βίντεο, ο άνθρωπος δεν ξέρει κιθάρα , είναι βιρτουόζος.

Το "Ai Vaivén de mi Carreta" (αν μεταφράζω σωστά: "πηγαινοφέρνοντας το καρότσι μου") είναι διασκευή του γνωστού κουβανέζικου κομματιού από το πρότζεκτ Afrocubism, που περιλαμβάνει μουσικούς της Κούβας και του Μαλί.

Η δισκογραφική εταιρία, η World Circuit, είχε την ιδέα το 1997 να ηχογραφηθεί ένα άλμπουμ στο οποίο θα συνεργάζονταν μουσικοί από το Mali με τους ξεχασμένους θρύλους της Κουβανέζικης μουσικής σκηνής. Τελικά το σχέδιο απέτυχε, γιατί οι Μαλινέζοι δεν κατάφεραν να φτάσουν στην Κούβα για άγνωστους λόγους - το πιθανότερο από τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει είναι ότι ξέμειναν στο Μπαμάκο όπου τελικά δεν κατάφεραν να βγάλουν βίζα για να φύγουν. Έτσι, ηχογραφήθηκε τότε η θρυλική δισκάρα Buena Vista Social Club που έκανε γνωστή την κουβανέζικη μουσική σε όλο τον κόσμο.

Τώρα πια, μετά από τόσα χρόνια, μουσικοί όπως ο Τουμάνι Ντιαμπατέ (είμαι φαν), ο Ντιελιμάντυ Τουνκάρα και ο Μπασέκου Κουγιατέ, κατάφεραν μαζί με τον Ελιάδες Οτσόα και άλλους Κουβανούς και Αφρικανούς μουσικούς να ηχογραφήσουν το "Afrocubism". Πρόκειται για πολύ ενδιαφέρον άλμπουμ με όμορφη μουσική. Είναι ωραίο το αφρικάνικο στίγμα που έχουν δώσει στην λάτιν και αντίστροφα, η λάτιν δένει όμορφα με την αφρικάνικη μουσική...

Αλλά τι κάθομαι και γράφω τόση ώρα. Ακούστε το και θα καταλάβετε...

Υ.Γ: Χτες το βράδυ εμφανίστηκαν στην Αθήνα οι εναπομείναντες Buena Vista Social Club (χωρίς τον Ochoa και χωρίς Omara Portuondo).

Δεν υπάρχουν σχόλια: