Ο Νόμος του Μέρφυ

5.11.10

Το κομμάτι (ή μήπως η ταινία;) της εβδομάδας: Ennio Morricone - L' Estasi Dell' Oro (The Ecstasy of Gold)

Αυτή τη βδομάδα ο Bpxper μου θύμισε χωρίς να το θέλει ένα κομμάτι, ποστάροντας στο Facebook remix αυτού του κομματιού. Το κομμάτι L' Estasi Dell' Oro (The Ecstasy of Gold) είναι μέρος του OST της κλασσικής ταινίας "Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος" του Sergio Leone. Το κομμάτι αυτό έχει ρεμιξαριστεί-διασκευαστεί από διάφορους, μεταξύ των οποιων και οι Metallica.

Αφού είδα το κλιπ στο Facebook, κατέβασα και είδα μετά από τόσα χρόνια ξανά την ταινία... εξεπλάγην όταν κατάλαβα ότι κατά βάση είναι αντιπολεμική, ενώ ταυτόχρονα είναι γουέστερν!

Η υπόθεση είναι αρκετά απλή: προς το τέλος του Αμερικάνικου Εμφυλίου, 3 τυχοδιώκτες προσπαθούν να βρουν κάποια χρήματα, τα οποία τα έχει κρύψει ένας στρατιωτικός. Εκτός από το γεγονός ότι περιέχει κάποιες από τις κλασσικότερες σκηνές μονομαχίας όλων των εποχών, η ταινία αυτή παρουσιάζει τη χαοτική κατάσταση και τον παραλογισμό που επικρατούσε εκείνη την, μάλλον σκοτεινή, περίοδο της αμερικανικής ιστορίας.

Το βίντεο που έβαλα στην λίστα δεξιά, είναι η σκηνή κατά την οποία o "Άσχημος", ψάχνει να βρει τον τάφο όπου είναι θαμμένα τα χρήματα. Η μουσική αρχίζει από το 0:47. Καλή διασκέδαση!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν οι ταινίες δεν είχαν visual εφέ, color grading, 3D graphics, 8κάναλο ήχο, μουσικό score από τους 2 μόνιμους συνθέτες. Όταν οι ταινίες γινόταν απο τους σκηνοθέτες, χωρίς τις παρεμβάσεις των κακομαθημένων ατάλαντων ηθοποιών.

Μου πήρε πολύ καιρό να πιστέψω οτι η ταινία ήταν καθαρά ιταλικό προϊόν, όταν το πρωτο είδα. Ίσως αυτό, το οτι είναι ευρωπαϊκή ταινία κι όχι Χόλιγουντ, να είναι και η εξήγηση του γιατί είναι...

Και γαμώ τις ταινίες.

Cornholio CyrX είπε...

Πραγματικά...! Νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός "spagheti western" είναι εντελώς υποτιμητικός.

Είναι ένα κανονικότατο, ποιοτικό κλασσικό western. Το ίδιο και τα άλλα 2 της τριλογίας: το Fistful of Dollars (ξέρεις, η διασκευή του Yojimbo) και For a Few Dollars More...