Ο Νόμος του Μέρφυ

13.1.09

Το κομμάτι της εβδομάδας: Stevie Wonder - Superstition


Χτες έκλεισε 50 χρόνια η δισκογραφική Motown records, η δισκογραφική που κυρίως βοήθησε στο να γίνουν πιο γνωστά τα μουσικά είδη της soul και της funk... Eίναι από τις ελάχιστες φορές που θα με ακούσετε να πω κάτι καλό για δισκογραφική (σαν τέτοια, η Motown φαντάζομαι πρέπει να έβγαλε και να βγάζει ακόμα πάρα πολλά λεφτά από τις πωλήσεις των καλλιτεχνών που "φιλοξενεί"- αν μου επιτραπεί η έκφραση). Από ότι διάβασα, το όνομα Motown είναι το προσωνύμιο της πόλης του Detroit (Motortown).

Αν και γενικά για τη funk δεν ξέρω και πολλά, υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα κομμάτια.
Και επειδή έλεγα για τη Motown, αναφέρω μερικά ονόματα που έχουν περάσει απο εκεί: Marvin Gaye, Martha & The Vandellas, Four Tops, The Temptations, Lionel Richie... και άλλοι πολλοί, που σίγουρα τους έχετε ακούσει πολλές φορές στο ραδιόφωνο.

Ένα κομμάτι του Stevie Wonder αυτή τη βδομάδα, που είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φάνκυ σόουλ κομμάτια και εχει κυκλοφορήσει μέσω της Motown. Είναι από τα λίγα κομμάτια του Stevie Wonder που ξέρω και μου αρέσουν πάρα πολύ. To βίντεο είναι από το Sesame Street(!!) και έπαιζαν ζωντανα [παρατηρήστε το πιτσιρίκι με τη μαλλούρα στο 0:38-0:40, χεχεχε].

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του καλλιτέχνου Στέφανου Γουόνδερου (a.k.a. Στήβι Γουόντερ), που παίζει 10 όργανα ακόμα εκτός από τα keyboards, δείτε και αυτήν την ψηφιακή ταινία επιβράβευσης (a.k.a. bonus video), στο οποίο εκεί που τραγουδάει ο Stevie τον συνοδεύουν για να πάει να παίξει ένα drum solo:



[ο ντράμερ του σχήματος: "καλά, εμένα γιατί με φέρατε;"]

Η συνέχεια με κάτι σχετικό με Motown (αλλά όχι τη δισκογραφική) την άλλη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: