Ο Νόμος του Μέρφυ

5.6.10

Jean Michel Jarre Live, Athens 1st June 2010


Αυτός ο Ζαν-Μισέλ τελικά ήταν φοβερός! Μετά από 19 χρόνια , κατάφερα να πάω σε live του Jean Michel Jarre την 1η Ιουνίου που μας πέρασε, αφού επιτέλους βάλανε αποδεκτό εισιτήριο, και όχι 400 ευρώ όπως παλιότερα που είχε ξαναέρθει. Από κόσμο είδα όλων των ηλικιών, από παιδιά στην ηλικία που ήμουν εγώ όταν πρωτοάκουσα Jarre μέχρι εβδοηντάρηδες. Τελικά, αν και ο χώρος δεν ήταν ό,τι το ιδανικότερο - ο Ζαρ παίζει συνήθως σε ανοιχτούς χώρους (την περασμένη φορά ήταν νομίζω κάτω από την Ακρόπολη στο Ηρώδειο).

 Εντυπωσιακό το laser show όπως θα δείτε στο βίντεο παρακάτω. Highlight στην ζωντανή εμφάνιση είναι ότι με εξαίρεση τα προγραμματιζόμενα όργανα, όλα τα πλήκτρα και τα κρουστά ήταν ζωντανα. Επίσης, είδαμε τον Jarre να παίζει όλα τα "παραδοσιακά" ηλεκτρονικά όργανα:
  • Theremin: μουσειακής αξίας, το πρώτο ηλεκτρονικό όργανο (αναλογικό βέβαια). Η  theremin φτιάχτηκε το 1919. Αυτή που έχει ο Jarre μάλλον είναι της Moog Music.
  • Moog Liberation: παλιού τύπου συνθεσάιζερ από τα λεγόμενα key-tar που τα φοράς σαν κιθάρα. Το πρώτο moog synth φτιαχτηκε τη δεκαετία του '50 από τον Robert Moog.
  • Digisequencer και Matrisequencer , σχεδιασμένα από τον Michel Geiss (καμία σχέση με τον Ryan Geiss, τον προγραμματιστή που έφτιαξε τα γνωστά visualizations για το Winamp)
  • Laser Harp: Την έκανε διάσημη ο Jarre, τη χρησιμοποιεί σε όλες τις συναυλίες του. Δείτε και το απόσπασμα στο βίντεο, μετά το 04.38 
Το παρακάτω βίντεο περιέχει το κομμάτι Second Rendez-vous, από το κινητό μου, κυρίως για να δείτε το laser show (και την άρπα, φυσικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: