Ο Νόμος του Μέρφυ

23.4.10

Καληνύχτα: Μια βόλτα στο χωράφι με τα αγγούρια


Κalinichta Griechenland, είπε η εφημερίδα Financial Times Deutchland. Βγάζω το καπέλο σε όποιον το σκέφτηκε να το γράψει στο εξώφυλλο με αυτό τον τρόπο.

Σήμερα έγινε αυτό που περίμενα από το Σεπτέμβριο: η Ελλάδα έφτασε στα όρια της χρεωκοπίας και αναγκάστηκε να καταφύγει στον λεγόμενο και "μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ". Όπως και να το πούμε, πρόκειται για το ΔΝΤ που η αναφορά και μόνο του ονόματός του, μέχρι πριν λίγα χρόνια, προκαλούσε αλλεργία σε κάποιους.

Όλο αυτό το διάστημα από το Σεπτέμβρη έχουμε ακούσει ένα σωρό ανοησίες από πολλές διαφορετικές πλευρές, με μεγαλύτερη ανοησία αυτή περί ανάκαμψης της οικονομίας χωρίς εξωτερική βοήθεια -- αυτή τη μπαρούφα την επαναλαμβάνουν εκτός από την κυβέρνηση επίσης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Υπάρχει πραγματικά κανείς που να το πίστεψε αυτό; Σίγουρα όχι οι "κερδοσκόποι" -ένα βολικό όνομα που έχει δώσει ο πολιτικός μας κόσμος σε όσους χρωστάμε και δεν μας δανείζουν ξανά με χαμηλό επιτόκιο, γιατί είναι βέβαιοι ότι θα χάσουν τα λεφτά τους. Τις τελευταίες μέρες το επιτόκιο δανεισμού της χώρας έφτασε πάνω από το 8%. Αποτέλεσμα βέβαια είναι ότι, ναι μεν μπορεί να δανειστεί, αλλά αν το κάνει πρακτικά βουλιάζει σε μεγαλύτερο χρέος που δεν θα μπορεί να αποπληρωθεί με τίποτα.
Είχε πολύ πλάκα επίσης, που πριν καιρό ακούγαμε κάτι ωραίους τύπους στα ΜΜΕ να παρουσιάζουν τη λύση της στήριξης από το ΔΝΤ σχεδόν σαν "αριστερή" λύση στο πρόβλημα ή κάτι σαν τον καλό μας φίλο ο οποίος σε μια δύσκολη ώρα θα μας χαρίσει λεφτά.
Αν κάποιος ακόμα έχει αμφιβολίες για το τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια ας διαβάσει εδώ και εδώ (η εκπομπή "Ερευνα" της περασμένης Τρίτης).

Θα κάνω άλλη μια πρόβλεψη - μέχρι στιγμής δυστυχώς έχω πέσει μέσα. Θα δούμε πράγματα τα οποία ούτε τα φανταζόμασταν: απολύσεις από το δημόσιο, περικοπές μισθων κατά μεγάλα ποσοστά και άλλα τέτοια ωραία. Δεν θέλω ούτε να σκεφτώ που θα φτάσει η ανεργία.
 Τέλος, δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι όλα αυτά δεν θα με επηρεάσουν... απλά τα πιθανά σενάρια που έχω στο μυαλό μου, δεν τολμάω ούτε να τα παραδεχτώ στον εαυτό μου και ταυτόχρονα έχω και την ελπίδα ότι για μια φορά θα πέσω επιτέλους έξω στις προβλέψεις μου...

Υ.Γ.: πάω στο wiktionary να προτείνω στο λήμμα ζήτουλας να βάλουν το όνομα Ελλάδα και την ελληνική σημαία.

2 σχόλια:

Maraki...divinamente mortal είπε...

To ακουσα σημερα κι εγω στις ισπανικες ειδησεις την ειδηση για το ΔΝΤ.

Yo quiero decir solo eso:
Que Dios la guarde!

Καλο ΣΚ!

Panagiotis Giannakis είπε...

Και το έλλειμα ξαφνικά να εξαφανιστεί, και την ποιο δυνατή οικονομία του κόσμου να μας φέρουν ουρανοκατέβατη, με τους παρόντες πολίτες-καταναλωτές δεν πρόκειται να αντέξει ούτε για 2 ώρες.