Ο Νόμος του Μέρφυ

11.5.09

Φύτουκλες

Λοιπόν μάλλον αυτό υπήρχε και στην Ελλάδα, και εμείς δεν το είχαμε προσέξει ποτέ.
Μιλάω για ένα συγκεκριμένο δέντρο, το οποίο στη Νέα Ζηλανδία το λέγανε "Χριστουγεννιάτικο Δέντρο" (ή Pōhutukawa-Ποοχουτουκάγουα στα Μάορι). Χριστουγεννιάτικο δέντρο, γιατί , απλούστατα, ανθίζει το καλοκαίρι, που στο νότιο ημισφαίριο το μήνα Δεκέμβρη είναι κατακαλόκαιρο.

Αρχικά νομίζαμε ότι είναι φυτό ενδημικό της Ν.Ζ., όπως και πολλά άλλα (Rimu, κλπ) αλλά κάναμε λάθος: προσέξαμε ότι υπάρχει σε αυθονία σε δρόμους του Αμαρουσίου και του Χαλανδρίου. Έψαχνα λοιπόν, να δω πως το λένε στα ελληνικά. Βρήκα τελικά τη λατινική ονομασία, που είναι Metrosideros excelsa, και νόμιζα ότι ξεμπέρδεψα - γιατί το βρήκα σε διάφορα sites σαν "μετροσίδερο".

Αμ δε!!! Γιατί τελικά στα ελληνικά το φυτό το λένε απλώς "Καλλιστήμονα" που είναι άκρως περιγραφικό για τους φανταχτερούς, κόκκινους στήμονες που έχουν τα λουλούδια του δέντρου(και που είναι και πιο ωραίο όνομα για φυτό , εδώ που τα λέμε, σε σχέση με το λατινικό όνομα ή με τα αγγλικά που μου φαίνεται ότι είναι του τύπου no-parking-tree).
Αυτό το ανακάλυψα στην ανθοκομική της Κηφισιάς, όπου πήγαμε χτες το απόγευμα μια βόλτα. Πήραμε τελικά ένα μικρό καλλιστήμονα:



τον οποίο ευελπιστούμε κάποια στιγμή να τον βάλουμε στο χώμα και να τον κάνουμε έτσι (μετά από καμια 50αριά χρόνια ίσως):



και πήραμε και μαργαρίτες και μπιγκόνιες:


Ωραία. Ελπίζω να καταφέρουν τωρα να επιβιώσουν το υπο-τροπικό καλοκαίρι :-)

2 σχόλια:

Panagiotis Giannakis είπε...

Aτμο-σίδερο
Μετρο-σίδερο
Μετρο-πόντικας (χεχεχε)
Και τι θα το κάνετε άμα γίνει δένδρο?

Cornholio CyrX είπε...

Θα το καμαρώνουμε, υποθέτω!